Støtte til Standing Rock

Grandmothers Circle the Earth Danmark bakker op om den fredelige kamp ved "Standing Rock" - for at beskytte naturen og for at respektere oprindelige folks rettigheder!

Kort om ”Standing Rock”
Standing Rock er et reservat for Sioux-folket på grænsen mellem North og South Dakota. Indianerne fik tildelt dette landområde ved Fort Laramie-traktaten i 1851, men nu bliver deres rettigheder til landet knægtet af ”Dakota Access Pipeline” (DAPL). Projektet til 3,7 mia dollars vil lægge olieførende rør næsten 1.880 km fra Canada, gennem 4 stater i USA og hen over Missouri-floden.

15056312_10154706898739334_4001061085908631773_n

Rørledningen var først planlagt til at blive ledt under floden nær North Dakotas hovedstad, Bismarck, hvor befolkningen består af 90 procent hvide. Da indbyggerne protesterede mod planerne på grund af faren for forgiftning af deres vandtilførsel – olieudslip sker jævnligt - blev en ny rute besluttet: Nu skal rørledningen gå gennem Standing Rock Sioux-området i stedet for, og derved risikere at forgifte vandressourcerne dér, samt for andre 8 millioner som bor længere nede af floden.

Trods protester er rørene blevet gravet ned i helligt Sioux-land med bl.a. begravelsespladser for deres forfædre – prøv at tænke på hvis vi i Danmark stod over for at der blev gravet olierør ned hen over vores gravhøje og kirkegårde og følsomme naturområder!

Siden april har lokale stammer protesteret for at beskytte deres land og vandet. Over 200 andre indianerstammer, også hele familier, er kommet til lejren og det er første gang at så mange stammer er gået sammen for en fælles sag.

Aktivisterne kalder sig selv ”Water protectors” frem for ”protestors” for at signalere at de bruger fredelige midler – også selvom de bliver mødt af kampklædt politi og militær, der møder dem med skarpladte våben og tanks samt vandkanoner, gummikugler og peberspray. Over 400 mennesker er foreløbigt blevet anholdt i området, deriblandt verserer arrestordrer mod den prisbelønnede journalist Amy Goodman fra Democracy Now!, samt den amerikanske Green Party-præsidentkandidat Jill Stein for deres ophold i området.

følge FNs deklaration om oprindelige folks rettigheder, som USA har underskrevet, er lande forpligtet til at indhente tilladelse og yde kompensation når sådanne tiltag skærer igennem oprindelige folks områder.

Det vurderes at oprindelige folk udgør fire procent af verdens befolkning, og at de samtidig bevarer firs procent af klodens biodiversitet.

Standing Rock er blevet fortiet i den amerikanske valgkamp, men FN har nu opfordret den amerikanske regering til at gribe ind og overholde deres forpligtelser.

Grandmothers Circle the Earth bakker op!
Flere af de amerikanske Grandmothers har været eller er nu i lejren og deltager i de fredelige demonstrationer. Fra Danmark har vi bakket op ved støttedemonstrationer i Odense, på Moesgård Strand og i København. Desuden har vi givet  økonomisk støtte til rejsen for vores 2 medlemmer: danske Johanne Eagle Road og norske Anne-Lene Bleken. Sammen med svensk Dennis Glansby har de repræsenteret Skandinavien i lejren.

Vi støtter, fordi vi tager vare på Moder Jord – nu og for de kommende generationer – og fordi vi ærer det, vi kommer af.

Mange af os kan ikke tage af sted, men vil gerne hjælpe og det kan du gøre som medlem af Grandmothers Circle the Earth Danmark!

Du kan følge med her:

Du kan støtte økonomisk ved at kontakte ovennævnte grupper. Bemærk at foreningen "Grandmothers Circle the Earth Danmark" ikke selv står for indsamling.

Læs mere om baggrundenhttp://pov.international/indianere-kamp-mod-olieledning/

Mange hilsener
Vibeke Elizabeth