På besøg i Lunarias – Danas have i Sindrup

Den 15.9.18 havde Berit, Anne Dorthe og Vibeke Elizabeth arrangeret og inviteret til fordybelse i vores nordiske rødder. Dette foregik en solskinsdag i det smukke Thy.
Repræsentanter fra flere forskellige Grandmothers cirkelgrupper, mødtes i Ashøje lidt uden for Hurup en solrig septemberdag.

På Ashøje begyndte vores fordybelse i forhistorien – Aserne (Norrønt Àss el. Óss) var den dominerende gudeslægt i den nordiske mytologi og sammen med Vanerne styrede de kosmos i den nordiske verdensforståelse. Ashøje var et af deres og deres efterkommeres samlingssted i Thy; den dag i dag samles mange mennesker til grundlovsmøder og friluftsspil på stedet. Vi besøgte heksegraven,  en stendynge, der er forbundet med den keltiske myte om Lysets unge gud, Lug. Han blev efterstræbt på livet af sin morfar, mørketidens gud, som han dræbte og afværgede den ulykke, at jorden må ligge hen i evigt vintermørke. Symbolet for Lug som den genkommende sol, daggryet og den lyse sommer er – ravet!

Efter Ashøje kørte vi de få kilometer hen til Lunaria – Danas have hos Gunnar Iversen og Susanne Tvermoes. Dana er navnet på den keltiske modergudinde for ”Tuatha de Danan”, der betyder Gudindens Danas folk. Havevandringen med Gunnar og Susanne blev en forundringsrejse ind i vores keltisk/nordiske forhistorie. Vi fulgte århundreders slægters gang ved at følge oldtidens symboler, skulpturer og stensætninger. Vi var bl.a. i Druidelunden, fulgte den stenlagte labyrint over Runeskibet og Dana-stenen til Dise-tinget og Korshøjen. I haven var en kreds af 13 træer – druidernes visdom, deres levelære. Birken, repræsenteret på årshjulet fra. 24.12 – 20.1, står for den kvindelige verdensorden, den evige genkomst af liv, al begyndelse, undfangelse og ydmyghed overfor livet.

Birken i Gunnar og Susannes kreds var gået ud – Berit havde aftalt med Gunnar og Susanne at vi – Grandmothers Circle the Earth, Danmark  – lavede en ceremoni og plantede et nyt træ.

Det var bevægende og stemningsfyldt, at stå der i sollyset som bærere og ærere af fortiden og forbinde sig i fremtiden.

Vi beundrede Susannes smukke løvcollager, der alle har rod i sagn og myter på egnen. Vi sluttede med kaffe i Frejas sal, hørte om Teutonernes – Thyboernes – vandring ad Ravvejen ned igennem Tyskland, Frankrig, Italien og Grækenland for mere end 2000 år siden. De blev beskrevet i tidlige romerske skrifter som ildelugtende nordboere, der havde den meget mærkelige skik, at flokken valgte den leder, de ønskede at følge, hvilket bidrog til fred og fordragelighed.

Efter besøget i Danas have, kørte vi til Oldtidshøjene på Ydby hede – der på toppen af en af gravene, så vi solen spejle sig i Skibsted fjord og forestillede os, hvordan det havde set ud i vikingetiden, når skibene samlede sig, før de stævnede ud på togt og drog vest.

Vi lavede en afsluttende ceremoni, der på toppen blandt de mange synlige tegn på vores forfædre.

Dagen sluttede med, at vi fyldte Kirstens sommerhus på Draget i Lyngs med de 16 Grandmothers. Der blev serveret suppe og udvekslet på kryds og tværs i nogle hyggelige aftentimer.

Udgivet i Medlemsarrangement.