Kvindefestival hvert år

  • OLYMPUS DIGITAL CAMERA
  • dav

To beretninger og et digt fra årets pilgrimsfærd på Mols 4-8 juli

Moder jord først

”Moder Jord først! Årets Pilgrimsvandring på Djursland med de danske Bedstemødre, godt 40 livsglade og inspirerede kvinder, med sang, samtaler, smukke ceremonier og stilhed, blev en vandring gennem tid og rum for mig. Temaet Balance blev for mig roligt vendt til et tema om forsoning – forening – genforening. Som bosat i Sverige i årtier med svenskernes selvfølgelige fælleskab med skovene, klippeøerne og vandfaldene, blåbær og mos, vævning og spillemandsmusik, og en lige så naturlig omgang med huldren, småfolket og elverne, har jeg tit haft lidt svært ved at finde sjælevenner i Danmark. Efter 20-30 år, hvor jeg har været forankret i Moder Jord spiritualitet, pilgrimsvandringer og shamanrejser, kom jeg helt overraskende hjem til Danmark og følte mig hjemme i Danmark igen i ringen af danske bedstemødre, som ærede Jorden og trommede og talte et sprog som jeg forstod – på dansk! Jeg lukkede øjnene og landede igen efter 40 år, blødt i Danmarks kornmarker, glitrende hav, flintestrøede grusveje og vide udsyn fra bakketoppene, og blomstrende haver, der generøst rakte sine saftige, røde kirsebær ud over hegnet til modige vandrere. Jeg vandrede i Mols bjerge og kom hjem og hørte til igen. Og runddysserne talte om de gamle skikke, vana-ätten (the Old Ways) som dyssernes kampesten holdt og bar minderne levende af, gennem tusinder af år, og om det jordforbundne liv, som de en gang skabtes som en del af, af vore aner. TAK – det blev en meget rig og betydningsfuld vandring for mig. TAK – alle søstre, bedstemødre og nye venner. TAK – til alle hænder, synlige og usynlige, som gjorde denne vandring mulig. Jeg glæder mig til mere sammen med jer. Velsignelse og alt godt til jer alle, danske bedstemødre! TAK!”

Kirsten Brunsgaard

Beretning 2
”Efter sidste efterår at have været til introduktionsmøde om Grandmothers Circle i København, men desværre ikke fundet overskud eller tid til at starte i cirklen, var det en kærkommen lejlighed i stedet at deltage i dette års sommerarrangement: pilgrimsvandring i Mols Bjerge.

Fem skønne dage tilbragte jeg således i de smukkeste landskaber, som jeg ikke havde nogen anelse om eksisterede på Djursland.  Det bedste var dog den utrolige gruppe af skønne, stærke og vise kvinder, som alle deltog med åbent sind og hjerte, og som hver især ønskede at bidrage med deres bedste, både for at skabe en fantastisk fælles oplevelse og vandring, men også for at heale Moder Jord - og sig selv. Personligt har jeg svært ved at forestille mig noget, der giver mere mening end at bruge mine sparsomme feriedage sammen med en sådan gruppe kvinder!

Turen passede perfekt til mine ønsker, både hvad angik ruter, længden af de daglige vandringer, overnatningssteder samt forplejning. Vi fik den mest lækre vegetarmad, og selvom vi deltagere selv var med til at tilberede måltiderne, så havde arrangørgruppen og transportgruppen gjort et kæmpe praktisk og logistisk forarbejde for at kunne bespise alle os sultne kvinder.

Min generelle oplevelse er, at arrangørgruppen leverede et nærmest perfekt arrangement, som var bundsolidt, velgennemtænkt og tjekket ned til mindste detalje. Som gammel rejseleder har jeg svært ved at se, at et professionelt firma skulle kunne have gjort det bedre.

Som prikken over i’et viste arrangørerne en tydelig og mærkbar dedikation for turen, og formålet - healing for/af os selv og Moder Jord - skinnede tydeligt igennem det hele. Det var for mig som deltager både motiverende, inspirerende og bevægende at opleve.

Jeg medbragte selv et personligt tema, som jeg allerede hjemmefra vidste, at jeg skulle vandre på. Derfor var det ekstra glædeligt, at turen viste sig at være designet til at understøtte vores personlige indre arbejde.  Dagene bød på en skøn blanding af personlig ’sharing’ i mindre grupper (klaner), vandring i stilhed samt ceremonielle elementer, alt sammen godt og kærligt understøttet af arrangørerne og deres assistenter. Jeg har selv en del erfaring i denne form for indre arbejde, men min oplevelse var, at også de deltagere, som var uvante med dette, fik vigtige indsigter og indre gennembrud på denne tur.

Energien i gruppen var positiv, glad og åben, og selvom det var svært at nå at få talt med alle deltagere i løbet af de fem dage, så lærte jeg en del skønne kvinder at kende og nåede mange dejlige og berigende samtaler. For mig er det et ekstra plus, at vi i Grandmothers Circle kommer med forskellige baggrunde og spirituelle traditioner og erfaringer, så der altid er mulighed for nye spændende og inspirerende vinkler.

Til sidst vil jeg tilføje, at jeg er mega begejstret for prisen. Som økonomisk udfordret spiller prisen nemlig en stor rolle, men her kunne alle være med. Og der var virkelig valuta for pengene!!

Konklusion: DYB TAKNEMMELIGHED!!! Jeg er SÅ klar til næste tur. Og til at blive aktivt medlem af Grandmothers Circle The Earth.”

Lis Andersen

Digt af Janna Lund

Morænelandskab

Morænelandskab, som en kvinde ligger du

med dine store, frodige hofter og dine skjulte huler

Modtagelig og dog fast i kødet

under den store himmel

I ro og parat til at blive trådt på

og dog uforanderlig

Bølgende kurver under lærkesang

som en kvinde i elskov hen over Nattens gang

Mine støvler der knager

mens jeg fremad mig stager

Heste der græsser og Rævehaler i flok

Jomfru Marias sengehalm der lyser op

Moder Jord, jeg ser din skønhed

spejle sig i vore øjne

Du får stjernerne til at falde til jorden i par

2 og 2 hver gang et hjerte slår

Morænelandskab vor danske jord

herpå vore hjerter gror