Danske Bedstemødre i udlandet

Så har vi for 4. gang deltaget i møder og workshops i FN’s Kvindeorganisation CSW. 2017 blev året, hvor Grandmothers Circle the Earth var på det officielle NGO-program for første gang i vores historie! Onsdag den 15. marts deltog over 70 kvinder (og enkelte mænd) i vores Cirkel-møde med besøg af en gruppe Water Protectors fra Standing Rock og ceremonien The Rite of the Womb – midt i New York! Se hele beretningen om de andre spændende møder – både med formanden for FNs Kvindekommission og selveste Generalsekretær Antonio Guterres. God læselyst!

Se beretningen her: 2017 International beretning og invitationen, som vi delte ud til de første 300 i køen på startmødet: 2017 March 15 Invitation from Grandmothers Circle and NES

I marts 2017 kom Grandmothers Circle the Earth også til Island! Her var en gruppe kvinder klar til at starte Islands første Cirkel og med hjælp fra danske Bedstemødre er de nu i fuld gang.

Se mere her:

 

Også i 2016 var vi i New York til spændende møder, hvor vi både fik mange input og kontakter, og hvor vi også selv stod for ceremoni i Harlem.

Se pdf’en med alle billederne her: 2016 Årsmøde international kontakt.docx

 

2015: 10 tætpakkede dage til kvindemøder i New York:

Se pdf’en 2015 Danske Grandmothers i New York eller kig mere nedenfor:

Vibe og Vibeke 5

Gertrude Mongella

vi var der – 8. marts på Times Square sammen fantastiske Gertrude Mongella: leder af FNs kvindekongres i Beijing for 20 år siden hvor startskuddet gik til indsatsen for kvinders rettigheder. I dag kan vi se at med den hastighed eller mangel på samme vil vi først have nået ligestilling i 2080. Derfor overskriften ‘Step it up’ – det skal nås i 2050!

Set fra Danmark synes det måske ikke af noget, på verdensplan er det ambitiøst! Måske ku vi fra det priviligerede Norden give et ekstra nap, for der er stor modstand mod ligestilling i mange regeringer – ikke kun i såkaldte udviklingslande.

Her til aften talte vi med to kvinder fra Canada, hvor mange indianske kvinder lever under misbrug og undertrykkelse og hvor der er 41 krisecentre til at dække 600 reservater. Deres regering kan ikke se, der er et problem!

Oven på alle disse problemer har det været fantastisk at opleve den glæde, humor og uimponerethed af egen indsats som præger snakken blandt disse kvinder.

Og så skal I altså også lige høre om Gertrude Mongella der som nævnt le kvinder. dte kvindekonferencen i Beijing. Hun pålagde kvinderne at gå hjem og ‘gøre deres hjemmearbejde’. Da hun selv kom hjem til Tanzania nåede hun frem til at hendes hjemmearbejde var at stille op til valget til den Pan-afrikanske regering. Og hun må have gjort sit hjemmearbejde godt – hun blev valgt til præsident! Og ved I hvad: hun er med i World Council for Grandmothers Circle the Earth!

God opgave for os alle – hvad er vores hjemmearbejde?

 

Vibe og Vibeke 4

Grandfather George Leduc and I held space for Grandmother Marian Dawn SkyWeaver and the Grandmothers Circle the Earth Foundation Pipe Ceremony. The opportunity to step up onto the stage and offer a blessing appeared and on behalf of the First Peoples of Turtle Island we welcomed the Visitors ashore with a welcoming Song and a Prayer for their Good Works!!

Vibe og Vibeke 3

Fra endnu en fantastisk dag hvor Renee fra Canada (forrest t.v.) fortalte om deres traditionelle fredsarbejde. Susan Stanton står bagerst – sammen med Elizabeth BabinSusan Stanton og Mary Lyons.

Vibe og Vibeke 2

Så fik vi vores ‘FN-pas’ og er officielle delegerede for Grandmothers Circle the Earth under NGO’en IPPI, International Public Policy Institute. Vi oplever det som en anerkendelse af Grandmother-arbejdet som stadig træder sine barnesko og hvor vi stadig har meget at lave før vi helt konkret kan sige at ‘sådan-og-sådan gør vi’. Men vi kan sige klart, hvorfor vi gør det – ‘When the Grandmothers speak, the World will heal’!

Vibe og Vibeke 1

FNs Kvindekommission (CSW) gav årets pris til Ruchira Gapta for filmen ‘The selling of Innocents’ og for sit arbejde mod trafficing. På en tur i sit eget land, Indien, kom Ruchira tilfældigt igennem en landsby, og undrede sig over fraværet af kvinder.

Da hun spurgte, kom svaret: alle piget og kvinder mellem 15 og 45 år var solgt! Hun fulgte deres spor til Mombay hvor de levede som sex-slaver – den yngste var 7 år!

Hendes reportage om disse piger og kvinder indbragte hende Emmy-prisen, som gav hende mulighed for at følge op på deres situation. Hun mødte meget modstand, men pigerne og kvinderne bakkede hende op og reddede hende, da hun blev truet på livet.


Ruchira er en fantastisk kvinde, der gør en kæmpestor – og nødvendig – indsats i kampen for kvinders rettigheder. Hendes pointe er: hvis verdenssamfundet tillader overgreb mod de svageste af disse piger, tillader vi næste gang overgreb mod de knap så svage – og næste gang igen mod alle kvinder. Derfor mottoet ‘Remember the last girl’.

Og så mødte vi hende lige på gangen Humørikonet smile

http://www.ngocsw.org/wod/2015-recipient

2014

I marts måned var Vibeke Mygind og Vibe Maegaard fra Council samt en bedstefar, Vagn Mørch Sørensen, inviteret til New York af Grandmothers Circle the Earth Foundation v/ Susan Stanton.

Sammen med kvinder fra hele verden deltog de i Global Conference on Womens Status under FN. De danske udsendinge stod for den indledende interne Grandmothers Circle ceremoni, deltog i forskellige ceremonier og workshops og holdt tale ved et offentligt Freds Symposium i Harlem.

Se billeder her fra turen

PDF Grandmothers New York marts 2014 fotoalbum