Cirkelmøder i Corona tiden

Rundt i det danske ganske land, samles kvinder i Grandmother Cirkler på trods af Corona restriktionerne. De fleste samles udendørs, så det er nemmere at holde afstand, andre samles færre indendørs. Jeg har samlet nogle beretninger fra vores fælles Grandmothers Facebook side, som er rigtig inspirerende. Der er mange flere beretninger på siden, for der har været cirkelmøder siden nedlukningen i marts 2020. Vi finder nye veje og det er skønt at føle sig inspireret af hinandens beretninger:

Grandmothers Circle The Earth -Danmark - nyhedsmail dec 2020 (1)
Den 10. nov.

Månestrålerne mødtes i Beder.

Efter at havde spist vores madpakker i behørig afstand, rundt om fordelt i min stue, og lavet en spontan runde om vores navn, gik vi ud i natten i området bag mig, hvor en ny skov er plantet for ca. 4 år siden, hen til Fælleshaven i Beder.

Inden vi gik i cirkel, fokuserede vi først efter tur på de 5 sanser.

I cirklens midte blev der tændt bål. Her lavede vi en runde med hver vores linje fra Grandmothers Etiske retningslinjer, som hver havde trukket gangen før.

Bagefter havde vi en runde med, hvordan hver finder ro i den turbulente tid, vi befinder os i lige nu.


15 november

I DjurslandsCirklen er møder blevet aflyst (lige som så meget andet!!) pga. corona. Men heldigvis tog Charlotte teten og inviterede til et skønt møde omkring bål i hendes pilecirkel i baghaven. Efter bøn og Grandmother-sangen gik vi en tur i tavshed gennem skoven til skovsøen. Fokus var på tanker, ønsker og visioner for fremtiden og det gav input til en meget fin og dyb deling omkring ilden, da vi kom tilbage. Charlotte nedskrev essensen og papiret blev lagt på bålet med ønsket om at vores gode visioner for fremtiden blev sendt ud i Verden

En superdejlig søndag eftermiddag, hvor vi sluttede af med hurtigt at enes om at vi sagtens kan lave sådanne udendørs møder indtil det igen bliver trygt og sikkert at sidde indendørs igen


16
november

Sydfyns cirklen mødtes i går i det smukke vejr, hvor vi havde en lille Kogi- indianer bøn. Bagefter var der cirkeldeling rundt om bålet.

Vi aftalte at slutte året med at rense os ved vandet onsdag


17 november

Odense cirklen samledes i søndags i Ansgar Parken, tæt ved tre gamle, smukke træer. Vi lavede et simpelt alter af blade og satte lyset i midten, – og der midt i parken skabtes et helligt rum. Maj-Britt lærte os en hellig dans, der har rod i Cherokee folket. En dans, hvor man giver og modtager – og forbinder os med elementerne. (Nogle kender den fra vores retreats). Det var smukt at opleve hvordan dansen bragte flow og fælles tråd i gruppen. Der er enighed om at vi vil øve dansen på de kommende møder, så vi lommer til at mestre den. Endnu en dejlig og berigende dag i cirklen.


28 november

I dag mødtes “Dryaderne” til udendørs møde på Amager Fælled. Vi fulgte den nye sti: Rute til ro. Vi blev fulgt rundt af en smuk måne og nød den dejlige vilde natur. Efterfølgende havde vi cirkel møde i ly af mørket. Tak til Anja for fint arrangement.

Grandmothers Circle The Earth -Danmark - nyhedsmail dec 2020 (2)

Vandceremoni

Vandceremoni 

Vandet er vores livsgrundlag, det samme vand cirkulerer på Jorden gennem ild, luft og jord, i livmoderens urhav bliver vore kroppe skabt og kroppen består af ca. 70 % vand. Som kvinder har vi et særligt ansvar for vandet, idet vi er bærere af liv. Sådan fortalte Susan Stanton (Hawaii/Irakota), da hun sammen med Gail Whitlow (Canada/Mohawk) delte en Vandceremoni i 2012, som var givet af ”The Grandmothers Council of Turtle Island”.

Denne Vandceremoni er skabt til at blive givet videre, således at respekt, omsorg og velsignelse af Vand bliver udbredt blandt mange mennesker.

Der bruges en skål med velsignet vand, evt. tilsat vand fra forskellige egne/hellige steder. Med en fjer dyppet i vandet røres let på forskellige kropsdele, mens der siges nogle opløftende ord.

Når Vandceremonien er modtaget må den deles videre.

 

Det vil glæde mig, Inger Slots, at dele denne Vandceremoni. Har jeres Cirkel lyst til at modtage Vandceremonien, kan vi aftale nærmere på mail: ingerslots@gmail.com eller tlf. 6165 7603. Min adresse er Friland 34. 8410 Rønde.

Desuden tilbyder Vibe Maegaard Mørch Sørensen at dele denne ceremoni. Aftal nærmere på vibemae@gmail.com eller tlf. 6015 5020. Hun bor Havnegade 14, Hou, 8300 Odder.

Cirklen dækker transportomkostninger med 2 kr./km.

Åndekano

Åndekano 

Åndekanoen er en urgammel ceremoni, hvor vi sammen skaber et smukt og kraftfuldt fællesskab  gennem trommerejse og sejd.

Her arbejder vi som vølver. Med intuitiv sang åbner vi op til andre verdener og vores hjælpere. Gennem staven kanaliserer vi de budskaber, vi modtager, og tager imod den forløsende kraft.

Åndekano-ceremonien har levet i mange generationer og har mange forskellige former og traditioner. Kernen er det samme: at når vi spørger og beder, er der hjælp at hente fra højere sted.

Jeg har modtaget ceremonien af min trommelærer, der boede hos samerne og blev oplært af deres shaman (nåjden). Gennem årene har jeg haft stærke oplevelser både i og uden for Grandmother-arbejdet, og jeg deler gerne min viden og erfaring.

Den optimale gruppestørrelse er 6-8, vi kan også være flere.Har jeres Cirkel lyst til en aften med Åndekano, så lad mig høre fra jer på mail vibeke.mygind@gmail.com eller tlf. 4041 9917.

Cirklen dækker transportomkostninger med 2 kr/km. Jeg bor Vinten Skovvej 18, 8700 Horsens.

4. juli er vandredag, hvor vi nærer flammen i Grandmothers Circle The Earth Danmark

Kære kvinder
Da vi i Rådet besluttede at aflyse sommerens Vandreretreat, valgte vi samtidig at invitere til en enkelt vandredag, så vi fortsat kan NÆRE FLAMMEN og holde den i live. Lørdag den 4. juli 2020 vil cirkler rundt om i Danmark arrangere en kort vandrerute.

Fælles for alle er, at vi samles hvert sted om en ceremoni ved bål kl 19.30.
Medlemmer af Grandmothers Circle the Earth – Danmark er velkomne. Hvis du er medlem og ikke er med i en cirkel, er du selvfølgelig velkommen til at tilmelde dig en vandretur. Er du ikke medlem og ønsker at deltage, kan du være med, hvis du sørger for at betale kontingent til foreningen på forhånd. Tjek den enkelte arrangør, hvordan du skal forholde dig.

Skulle du vælge at deltage på afstand, er du meget velkommen til at forbinde dig med resten af din cirkels medlemmer og kraft ved selv at tænde et lys/bål, der hvor du er.

Her finder du os:
Jylland og øer
Nordjylland
Nordlyset og Limfjordens døtre vil samles på Lindholm Høje, hvor vi vil vandre,  tænde bål kl 19.30 ved en nærliggende sø, og hvor vi vil forbinde os med resten  af Grandmothers cirklerne i Danmark.
Vores fokus vil være Ilden, Flammen og Lyset.
Lyset i os og lyset omkring os.
Vi mødes på parkerings pladsen kl 17.00: Vendilavej 11, 9400 Nørresundby.

Djursland
Djurslandscirklen vandrer d. 4. juli på Helgenæs med start kl 13.30 og slutter med bålceremoni kl 19.30 i fællesskab med andre cirkler. Vandringens længde bliver ca 5-7 km i roligt tempo. Deltager du kun i bålceremonien, er det også en mulighed. Alle medlemmer er velkomne.
For deltagelse og nærmere oplysninger, kontakt Charlotte Jans på mail: charlottejans@yahoo.dk eller på 50 55 06 88 inden  Midsommer
Månestråle og Samsø
Tid: klokken 17:00 -21:00
Sted: Vi mødes hos Esther Petersen Vestermarksvej 27, 8305 Samsø.
I fællesskab kontakter vi ’dem der vandrede før os’, og tager på vandretur til de 3 Oldtids grave i Ceremoni og ned til havet.
Klokken 19:30 samles vi omkring bålet, deler sange og tanker
Kontakt Vibe Maegaard tlf.60155020 eller Esther tlf. 29452408 for yderligere info.
OBS: Vi kan først komme med færgen søndag morgen.
Sidste færge til Hou er kl.18:30.
Solstråle Cirklen og Horsens Cirkelen
Andre medlemmer udenfor cirklerne er velkomne til at melde til.
Vi mødes mellem kl 1 og 2. Vi vandrer i det smukke landskab omkring Brædstrup.
Temaet for dagen har vi valgt at dele op i to. På vandreturen vil temaet være “At slippe kontrollen”, og efter vandreturen vil temaet være det fælles tema, som alle cirkler har på dagen, Vi nærer flammen”  kl. 19.30 rundt om bålet i fællesskab med alle cirkler i Danmark.
Til de, der ikke vil kunne vandre, er der mulighed for at blive kørt fra sted til sted.
Hvad der ellers skal ske, åbenbarer de to arrangører undervejs.
Praktisk info, mødested mm. sendes ud tættere på arrangementet.
Plangruppen Sanne og Kirsten Riis A Solstråle Cirklen.
Til og framelding på sms til Fakkelbærer Kirsten Larsen 2332 4415
eller Bestyrelses-Rådsmedlem Edna Pedersen 3073 4937

Fyn
Odense Cirklen – Vandretur ved badesøen i Tarup-Davinde
Vi mødes kl 17- slutter ca 20.
Vi mødes på P-Pladsen ved badesøen på Ibjergvej. (Der står Anehøj på P-Pladsen). Herfra går vi sammen til Ibjerg og derefter rundt om søen. Noget af tiden går vi i stilhed, og lader naturen tale til os.
Vi gør holdt ved et bålsted, hvor vi spiser vores medbragte mad.
Derefter synger vi bedstemor-sangen, tænder lyset og holder cirkel, hvor vi deler de indsigter vi har fået på vores vandring. Og hvem ved – måske kan vi slutte aftenen med at synge nogle af vores dejlige sange i sommeraftenen.
Du kan tilmelde dig ved at sende e-mail til Maj-Britt Holten: majbrittholten@hotmail.com eller sms til Karin Schou på 3150 3081.

Sydfynscirklen
Vi mødes i Pipstorn skoven kl.18.00, hvor vi vandre i stille tempo og gør holdt ved nogle af de hellige steder, der findes her. Hele området er gammel hellig jord, og et utroligt, velbevaret og spændende område.
Herefter samles vi ved nogle smukke, hellige sten, hvor vi synger grandmother sangen,  tænder en fakkel og sammen, hver for sig holder liv i flammen. Vi slutter ca. kl.20.00.
Tilmelding til Lisbeth Bidstrup på tlf. 22803903 eller mail lisbeth.bidstrup@gmail.com.

Sjælland
Kontakt din lokale Cirkel.

Fælles for alle er, at vi samles hvert sted om en ceremoni ved bål kl 19.30.

Beretning fra Rådsmøde i Norge

To rejsende bedstemødre tog til Rådsmøde i Norge den 10/10 2019 – Anette Petersen fra Skælskør og Zeleste Auora fra Vodskov. Anette Petersen havde været i Tromsø i april 2019, hvor hun var jordmoder for vores søstre i nord, og hvor det norske råd blev stiftet. Anette var blevet inviteret igen til dette oktober-møde, og da vi bruger princippet med at rejse to-og-to, blev jeg, Zeleste også inviteret med.

Vi ankom til Trondheim, hvor vi blev modtaget af Bjørg Ellen Anti, Beate Heide og Kjerstin Marekatt. Vi kørte cirka to timer yderligere mod nord til Steinkjer, hvor vi handlede ind. Vi skulle bo hos Marit Tessem på hendes vidunderlige sted; Bergvall, hvor hun og hendes mand Torgeir har skabt paradis på jord, nemlig en dejlig naturterapihave. Marit er kinesiolog/farveterapeut, og hendes skønne sted hedder Fargetuva. Kommer du på disse kanter, er haven virkelig et besøg værd.

Fredag ankom Anita Louise Rubach og Venche Lillekatt Montrøen. Mona Nilsen og Lone Beate Ebeltoft var desværre forhindrede i at komme. I skal vide, at I var savnet. Vi arbejdede så om fredagen i bedste ”grandmother-ånd” med at finde klarhed over opgaverne både i råd og bestyrelse. Anette og jeg kunne så videregive af vores erfaringer i Danmark med opstart af råd og cirkler, hvor vi efterhånden har gode erfaringer i Danmark. En stor tak til Vibeke Elizabeth Mygind, (vores forkvinde i den danske Bestyrelse) for din fine sommerfugletegning af organisation, opgavefordeling og samarbejdsflader i Grandmothers Circle the Earth. Den er så overskuelig og forståelig. Vor norske søstre tog den virkelig til sig. Det norske råd er dog en smule udfordret med de store afstande, så vi foreslog, at de måske skulle have flere råd i Norge. Rådet havde om lørdagen inviteret nogle kvinder til at komme og få en fornemmelse af, hvad vi laver.

Der kom kvinder kørende med tog fra Trondheim, og vi blev budt på hjemmelavet pizza i Orangeriet, hvor Marit havde en finsk ovn, hvori vi bagte vores pizzaer. Efter maden blev de budt indenfor, hvor vi først lavede smudging og derefter sang Grandmother-sangen. Vi var 13 kvinder og efter en kort præsentationsrunde lavede vi den 13. rite; ”The rite of the womb”. Det var meget stærkt. Flere af kvinderne var virkelig dybt berørte. En smuk, smuk aften.

Søndag arbejdede vi videre, hvor vi så fik samlet nogle tråde. Vi bar vores vand med bønnerne og rosenbladene fra de 13. rite ned til vandet, hvor vi skiftedes til at bære skålen med bladene. Rosenbladene blev kastet ud med ønsket om at heale syv generationer bagud og syv generationer frem. Vi skulle være færdige inden kl. 13, da de fleste skulle køre og være hjemme i nogenlunde god tid. Et par af damerne måtte dog overnatte på vejen hjem.

Vi gjorde klar til indvielse af to rådsmedlemmer; Bjørg Ellen Anti og Beate Heide – to stærke og vise kvinder. Det blev en utrolig smuk indvielse, og vi glæder os til et godt samarbejde i fremtiden. Hvor ville vi gerne snart ses igen – også i Danmark. Jeg har virkelig fået forståelse af og set hvor smukt vores arbejde er, og hvor meget vi gør for kvinderne. Jeg glæder mig til, at vi bliver flere og flere kvinder, der står stærke i egen kraft og taler fra hjertet – i skønhed for alle kvinder på jord.

Hmk Zeleste Auora”

Cirklen Ildfruerne i København

I weekenden d. 13.-15. september drog Ildfruerne atter på deres årlige tur til Møn. Vi er så glade for, at Janna åbner sit sommerhus for os, for det er så helt fantastisk givende at have tid sammen. I år havde Janna, Ada og Karen planlagt. Vi delte erindringshistorier, vi rejste på trommen og vi sang og dansede, og selvfølgelig var vi også hos Sømarkedyssen, for at lytte til anerne. Da vi i løbet af året oplever, at det er koncentreret planlagt tid i cirklen, er det så skønt at have tid til at snakke mere uformelt, hvilket også giver nogle dybe delinger.

Lydworkshop 1

Lyd workshop på Yding Skovhøj

Den 7. september havde Solstråle cirklen inviteret til Lyd workshop på Yding Skovhøj. Vi var 10 kvinder der mødte op fra 3 cirkler.

Lydworkshop 1Vejrguderne havde lovet dagsregn, så vi var godt udstyret med tykke trøjer og regntøj. Vi startede på pladsen ved siden af parkeringspladsen, hvor der er indrettet et slags Tingsted med en stor sten i midten og en 9-10 sten rundt om. Stenen i midten var smukt pyntet med blomster.

Hele dagen her og i skoven legede vi med lyd. Vi eksperimenterede med vores egen lyd alene eller alle i forening i form af små opgaver, som vi fik forelagt. En meget kreativ, inspirerende og til tiden udfordrende proces. Efter opstarten på pladsen gik vi ind i skoven, hvor vi kom forbi denne engel.

Lydworkshop 2

Vi standsede i en cirkel ved foden af en af de 3 elverhøje i skoven, med en Grandmother afbilledet i et bøgetræ bag os.

Jeg vil kun beskrive en af eftermiddagens øvelser, for at give jer et indtryk.

Vi skulle efter tur fortælle om vores sted. Når en havde beskrevet sit sted, anbragte hun sig i cirklens midte, medens resten af gruppen med deres stemmer malede et lydbillede af stedet, som vedkommende havde beskrevet. En fra gruppen ledsagede stemmerne med lyden fra en syngeskål.

Bagefter lavede en af Solstrålerne en guidet meditation ledsaget af sin tromme, mens vi sad eller lå i kredsen. En anden fra Solstrålerne lavede efterfølgende en lille koncert med syngeskåle og vindharpe, hvilket skabte en utrolig smuk, stemningsfuld og fredfyldt afslutning i skoven.

Der var nu lagt op til fri leg på pladsen udenfor skoven, men her havde vi gjort regning uden vært. Vejrguderne der indtil nu havde holdt sig nogenlunde i tøjlerne, åbnede sluserne for fuld styrke.Lydworkshop 3

Vi sluttede dagen i en syndflod af vand med torden og lyn.

En ret dramatisk og vild afslutning.

Midt på dagen havde vi spist dejlig frokost, to slags suppe og dejligt brød. En helt igennem vidunderlig dag.

Arrangementer med blandede cirkler, som der har været flere af i år, hvoraf jeg har været med til 3, 2 i Thy, som cirklen Månestrålen havde arrangeret (Vibe og Berit) og denne lyd workshop, som Solstrålerne havde inviteret til, kan noget helt særligt. Man mødes om et tema, har mere tid end til cirkel aftenerne. Dem i Thy var i form af weekender. Man får ny viden og inspiration, lærer andre cirkler at kende, kommer i tættere kontakt med kræfterne i naturen og så koster de ikke så meget, så alle kan være med. I denne lyd workshop var næsten alle i Solstrålerne aktive med kreative indput, hvilket jeg oplevede som noget nyt.

Jeg takker for jeres store indsats.

/Marysha

Opstartsmøde Falster

Ny cirkel på Falster

Mandag d. 9. september skete der noget helt særligt på Falster. I Galleri Åbenlys, langt ude i skoven, samledes en gruppe af kvinder, som gerne ville starte en ny bedstemor cirkel. I silende regn kom Anette og Birgitte fra Rådet kørende langvejs fra, for at indvie denne nye cirkel.

Med masser af levende lys og varme tæpper, blev der delt fra hjertet, sunget og grinet.

Det nye lys blev tændt fra flammen fra et andet bedstemorlys, og således er ringen vokset med endnu en bedstemorcirkel.

Den har ikke fundet sig et navn endnu, men en gruppe, på nu 11 kvinder, er interesserede i at være med og vil på et møde i oktober finde et navn til cirklen.

Opstartsmøde Falster

Susanne Schmidt fra Nykøbing F. fortæller:

“Bedstemor cirklen har kaldt på mig i mere end 3 år. Det første år jeg var medlem, tog jeg til Årsmødet på Fyn og blev inspireret af de mange skønne kvinder, og mærkede vigtigheden af dette arbejde dybt i mit hjerte.

Men jeg følte mig ikke helt klar til selv at være drivkraft på en helt ny cirkel. Året efter tog jeg fat i en veninde, som også gerne ville lave kvindecirkler og mødes i naturen. Vi fik skabt en skøn gruppe af kvinder, som mødtes hver måned gennem 1 år.

Da det år var gået, følte jeg mig klar til at bringe Grandmothers på banen og fortalte de andre om det.

I foråret 2019 havde vi så et par ture, hvor vi afprøvede Grandmothers centret, åbning, sang og afslutning.

Flere virkede interesserede og vi besluttede at kontakte Anette Petersen, som jeg havde mødt på Årsmødet.

I september lykkedes det os at finde en dato, hvor de fleste kunne og cirklen blev født.”

 

Personlig beretning fra årets sommerretreat med Aayla Shaman fra Sibirien.

Vi er fire der har aftalt kørsel til Ganløse. Alle er vi spændt på hvad de Sibirske shamaner har med til os. Vi ved de har dybe rødder i den sibiriske natur og tradition, at de arbejder med kvindekraft, jordens energetiske balance og genkaldelse af livsformål. Men hvad kommer der til at ske?

Vi er 44 kvinder fra Grandmothers Cirkel The Earth – Danmark. Vi skal være sammen i fem dage i en spejderhytte lidt udenfor Ganløse. Vi har alle fået en pakkeliste og et program. Jeg har valgt at sove på sovesal. Dorthe, Marysha og Charlotte vil ligge i eget telt. Vi er forventningsfulde og spændte.

Allerede efter det første skønne fællesmåltid bliver vi inddelt i klaner. Jeg kommer i ildklanen og får en halskæde med mit mærke på. Vores ildklan mødes flere gange i løbet af dagene og det er rigtig rart at have et rum for alle oplevelser. Et andet fast holdepunkt gennem dagene er storcirkel hver morgen. Her er vores egne Grandmothers i Danmark de ledende kræfter. De Sibirske shamaner mødes vi først med kl. 10 i storcirklen. Her indledes med kropsøvelser, vi varmer kroppens energi op gennem øvelser der virker. Vi skal for eksempel med knytnæve banke hinanden på ryggen, fra top til tå. Det skal vække forbindelsen til vores forfædre. Det er sjovt samtidig med at det er dyb alvor. Sådan er der flere øvelser gennem ugen. Aayla lover flere gange at vi kommer til at se både smukkere og yngre ud. Vi griner en masse og håber alle det er rigtigt!

Sommerretreat 2019

Aayla fortæller om de sibirske traditioner og vi oplever, hvordan hun lytter til vinden og alle de andre gode tegn naturen giver os, mens vi er der. Vi bliver velsignet med en masse regn i løbet af de fem dage. Og jeg får brugt mine regnbukser – ja, jeg elsker og værdsætter dem, de holder mig tør! Regnen velsigner os, renser og healer os. Og ja, vi bliver faktisk yngre og smukkere af at modtage naturen med taknemmelighed og glæde.

Der er mulighed for at købe enesessions med Aayla. Det er der mange der gerne vil. Temaet for de fleste er genkaldelse af livsformål. Der er også mulighed for at vælge et smykke, en broche eller sten i et udvalg de har med. Det er kraftsmykker. Aayla giver os hver en kort læsning på det smykke vi har valgt. Der bliver lavet lister over sessions. Vores tolk skal både være med til møde i storcirklen og til enesessions. Hun har travlt og er bare så super god til at simultanoversætte. Helt fantastisk. Dagene flyver afsted med cirkelmøde, klanmøde, sessions og masser af indtryk. Jeg oplever, hvor givende der er at være tæt sammen. Den kraft vi oplever, når vi er samlet i cirklen, går dybt – det kan vi alle mærke.

De sibirske shamaner fortæller en del om deres arbejde i Tyskland. Hvordan hun sammen med andre shamaner er med til at heale Europas sjæl. Og at vi i de nordiske lande faktisk har rigtig meget at byde ind med, blandt andet fordi vi ikke har haft krig i landet i rigtig mange år. Mange lande er tynget af krigen med mange traumer til følge. Familier der mister, splittes og fordrives. Det store arbejde skal gøres i det nære, for de nærmeste, kærligheden skal fylde i familierne.

Vi har også alle køkkentjanser. Klanerne skiftes til at stå for morgenmad, frokost og aftensmad. Kaffe og te og opvasken skal også ordnes. Vi har travlt, men alt forløber alligevel ligesom i en lang naturlig bevægelse.

Den sidste aften har vi fest og inden festmiddagen har hver klan tilrettelagt en oplevelse ud fra deres element. Det bliver en hel rejse gennem alle elementerne. Ildklanen som jeg er med i, får lov at afslutte ved bålet. Her rejser man sig og fortæller, hvilke ord der beskriver det du vil tage med dig hjem fra retræten. Som bekræftelse smider vi bynke på bålet mens vi går ud af cirklen til lyden fra trommerne.

Det er blevet søndag og tid for hjemrejse. Vi pakker sammen, gør rent, giver knus og kram til alle vores skønne søstre. Dorte, Marysha, Charlotte og jeg finder bilen og sætter kurs mod Aarhus. Vi er fyldt og høje af energi. Trætte, yngre, smukkere og vi skal lige vende os til tanken om hverdagen igen.

Kirsten Lynderup

Opstart af Råd i Norge

I 2017 var den Norsk samiske bedstemor Kjerstin Marakatt inviteret til Danmark, for at lave Nordisk kvindefestival sammen med mig – Bedstemor Anette Petersen. Rådet opfordrede ved denne lejlighed Kjerstin til at starte et Grandmother Circle The Earth Råd op i Norge og siden da arbejdede Kjerstin på at finde og samle Bedstemødre fra hele Norge. I år efter påske var de klar og inviterede mig til lave den officielle opstart og indvielse. De havde lejet en hytte, hvor kvinderne blev samlet i Tromsø lige ned til elven. Desværre lige midt i SAS strejken, så vi måtte hurtigt organisere et webinar, så at dem, som ikke kunne nå frem, kunne deltage i cirklen og få overleveret den erfaring og de ceremonielle elementer, samt værktøjer, som vi benytter os af.

Det blev en kraftfuld weekend med stærke lærerige processer afløst af ceremonier. Til sidst endte Bedstemødrene med en mini udesidning, hvor hver af kvinderne skulle sidde alene med deres stav ved elven, for at finde ud af om de, efter at have fået at vide, hvad det indebærer at være rådsmedlem, var parate til at tage ansvaret på sig. Det endte med at 5 af de fremmødte kvinder blev indviet til rådsmedlemmer. Det var en fornøjelse og en ære at være jordmor ved fødslen af det Norske råd.

Med venlig hilsen
Bedstemor Anette Petersen